Diyabet, yüksek kan şekeri seviyeleri ile karakterize bir hastalık olduğundan, pek çok insan şeker yemenin buna neden olup olmadığını merak eder. Fazla miktarda şeker eklenmesi şeker hastalığı riskinizi artırabiliyor olsa da, şeker alımı yapbozun sadece bir parçasıdır.
Diyabet, yüksek kan şekeri seviyeleri ile karakterize bir hastalık olduğundan, pek çok insan şeker yemenin buna neden olup olmadığını merak eder.
Fazla miktarda şeker eklenmesi şeker hastalığı riskinizi artırabiliyor olsa da, şeker alımı yapbozun sadece bir parçasıdır.
Genel diyet, yaşam tarzı ve genetik gibi birçok başka faktör de riskinizi etkiler.
Bu makalede şekerin şeker hastalığının gelişimindeki rolü incelenmiş ve hastalığın önlenmesi için ipuçları verilmiştir.
Diyabet Nedir?
Diyabet, vücudunuz artık kan şekeri seviyelerini etkili bir şekilde düzenleyemediğinde ortaya çıkar.
Bu, hücrelerin ürettiği insüline veya her ikisine dirençli hale geldiğinde pankreasınız yeterli insülin üretmeyi bıraktığında gerçekleşebilir.
İnsülin, kan dolaşımınızdan ve hücrelerinize şeker taşımak için gerekli olan hormondur - bu nedenle her iki senaryo da kronik olarak yükselmiş kan şekeri seviyelerine neden olur.
Uzun bir süre boyunca yüksek kan şekeri seviyeleri, kalp hastalığı riskinin artması, sinir ve böbrek hasarı gibi komplikasyonlara neden olabilir, bu nedenle onları kontrol altında tutmak önemlidir .
Her biri farklı nedenleri olan iki ana tip diyabet vardır:
- Tip 1: Bağışıklık sisteminiz pankreasınıza saldırdığında, insülin üretme yeteneğini ortadan kaldırdığında ortaya çıkar.
- Tip 2: Vücudunuzun hücreleri üretmekte olduğu insüline veya her ikisine birden tepki vermediğinde, pankreasınız yeterli insülin üretmeyi bıraktığında ortaya çıkar.
Tip 1 diyabet nispeten nadirdir, büyük ölçüde genetiktir ve sadece tüm diyabet vakalarının% 5-10'unu oluşturur.
Tip 2 diyabet - bu makalenin odak noktası olacak - diyabet vakalarının% 90'ından fazlasını oluşturur ve temel olarak diyet ve yaşam tarzı faktörleri tarafından tetiklenir.
ÖZETTip 2 diyabet, en sık görülen diyabet türüdür. Vücudunuz yeterli insülin üretmeyi durdurduğunda veya hücreler üretilen insüline dirençli hale geldiğinde ve kronik olarak yükselmiş kan şekeri seviyelerine neden olduğunda ortaya çıkar.
Şeker Metabolize Nasıl
Çoğu insan şeker hakkında konuştuğunda, şeker pancarı veya şeker kamışından yapılan sakaroz veya sofra şekerine atıfta bulunurlar.
Sükroz, bir molekül glikoz ve bir araya bağlanmış bir fruktoz molekülünden oluşur.
Sükrozu yediğinizde , glikoz ve fruktoz molekülleri, kan dolaşımınıza emilmeden önce ince bağırsağınızdaki enzimlerle ayrılır.
Bu kan şekeri seviyelerini yükseltir ve insülinin serbest kalması için pankreasınızı gösterir. İnsülin, glikozu kan dolaşımından ve enerji için metabolize edilebilecek hücrelerinize aktarır.
Küçük bir miktar fruktoz da hücreler tarafından alınabilir ve enerji için kullanılabilirken, çoğunluğu da karaciğere taşınarak enerji için glukoza veya depolanmak üzere yağa dönüştürülür.
Fruktoz yağa dönüştürülebildiğinden, yüksek alım miktarları trigliserit düzeylerini artırır , bu da kalp hastalığı ve yağlı karaciğer riskini artırabilir.
Fruktoz metabolizması ayrıca kanınızda ürik asit seviyelerini yükseltir. Bu ürik asit kristalleri eklemlerinize yerleşirse, gut olarak bilinen ağrılı bir durum gelişebilir.
Vücudunuz enerji için kullanabileceğinden daha fazla şeker yerseniz, fazla yağ asitlerine dönüştürülecek ve vücut yağı olarak depolanacaktır.
ÖZETŞekerden alınan glikoz, çoğunlukla enerji için vücudunuz tarafından kullanılırken, fruktoz, glikoz veya yağa dönüşmek için karaciğerinize alınır. Yüksek fruktoz alımı, yüksek trigliseritler, yağlı karaciğer ve gut ile ilişkilendirilmiştir.Şeker Diyabet Riskinizi Artırır mı?
Çok sayıda çalışma düzenli olarak şekerli şekerli içecekler tüketen kişilerin kabaca% 25 daha fazla tip 2 diyabet riski taşıdığını bulmuştur.
Aslında, günde sadece bir şekerli şekerli içecek içmek riske neden olabileceği kilo artışından bağımsız olarak% 13 oranında artar.
Ek olarak, şeker tüketiminin en yüksek olduğu ülkeler de en yüksek tip 2 diyabet oranlarına sahipken, en düşük tüketime sahip olanlar en düşük oranlara sahiptir.
Şeker alımı ve şeker hastalığı arasındaki bağlantı , toplam kalori alımı, vücut ağırlığı, alkol tüketimi ve egzersizi kontrol edildikten sonra bile hala geçerlidir.
Bu çalışmalar şekerin diyabetlere neden olduğunu kanıtlamazken, birliktelik güçlüdür.
Birçok araştırmacı, şekerin diyabet riskini hem doğrudan hem de dolaylı olarak artırdığına inanmaktadır.
Yağlı karaciğer, inflamasyon ve lokalize insülin direncinin desteklenmesi de dahil olmak üzere, karaciğeriniz üzerindeki fruktozun etkisi nedeniyle riski doğrudan artırabilir.
Bu etkiler pankreasınızdaki anormal insülin üretimini tetikleyebilir ve tip 2 diyabet riskinizi artırabilir.
Büyük miktarlarda şeker tüketmek, diyabet riskini arttırmak için ayrı risk faktörleri olan kilo alımına ve artan vücut yağına katkıda bulunarak diyabet riskini de dolaylı olarak artırabilir.
Dahası, hayvansal çalışmalar çok fazla şeker yemenin, dolgunluk hislerini artıran, aşırı yeme ve kilo almayla sonuçlanan bir hormon olan leptinin sinyallesini bozabileceğini ileri sürmektedir.
Yüksek şeker tüketiminin olumsuz etkilerini azaltmak için, DSÖ günlük kalorilerinizin% 10'undan fazlasını gıdalarda doğal olarak bulunmayan ilave şekerlerden almanızı önermektedir.
ÖZETEklenen şekerler, özellikle şekerle tatlandırılmış içeceklerden, tip 2 diyabetin gelişimi ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Bunun nedeni, şekerin karaciğeriniz üzerindeki doğrudan etkisinin yanı sıra artan vücut ağırlığına olan dolaylı etkisinden kaynaklanmaktadır.
Doğal Şekerler Aynı Etkiye Sahip Değil
Bol miktarda şeker eklenirken şeker hastalığına bağlı olmakla birlikte, doğal şekerler için de aynı şey geçerli değildir.
Doğal şekerler, meyve ve sebzelerde bulunan ve imalat veya işleme sırasında ilave edilmeyen şekerlerdir.
Bu tür şekerler lif, su, antioksidanlar ve diğer besin maddelerinin matriksinde bulunduğundan, sindirilir ve daha yavaş emilir ve kan şekeri ani yükselmelerine neden olur .
Meyveler ve sebzeler, aynı zamanda, işlenmiş yiyeceklerden çok daha az şeker içerdiğinden, tüketiminizi kontrol altında tutmak daha kolaydır.
Örneğin, bir şeftali ağırlıkça yaklaşık% 8 şeker içerirken, Snickers çubuğu ağırlıkça% 50 şeker içerir.
Araştırmalar karıştırılırken, bazı araştırmalar günde en az bir meyve porsiyonunun tüketilmesinin diyabet riskini meyva yemeden% 7–13 oranında azalttığını bulmuştur.
Meyve Suyu Nedir?
Araştırma,% 100 meyve suyunun içilmesinin diyabet riskini artırıp artırmadığına karıştırılmaktadır.
Birçok çalışma, meyve suyu içmesi ile şeker hastalığının gelişmesi arasında , belki de meyvenin yüksek şekeri ve düşük lif içeriği nedeniyle bir bağlantı bulmuştur.
Ancak, tüm çalışmalar bu sonuçları kopyalamamıştır, bu yüzden daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Doğal Tatlandırıcılar.
Gerçi doğal tatlandırıcılar bal, akçaağaç şurubu ya da agave gibi doğal bitki kaynaklarından yapılır, hala son derece rafine konum - çok sakaroz veya çay şekeri gibi.
Bu ürünler büyük miktarlarda sakaroz ve fruktoz içerir ve pişirme sırasında kullanıldığında ilave şeker kaynağı olarak kabul edilir.
Bu nedenle, tüm eklenen şekerler gibi ılımlı tüketilmeli, ideal olarak günlük kalorilerinizin% 10'undan azını oluşturmalıdırlar.
ÖZETEklenen şekerler diyabetin gelişimiyle güçlü bir şekilde bağlantılıyken, tüm meyve ve sebzelerde bulunan doğal şekerlerin aynı etkiye sahip olmadığı belirtilmiştir.Yapay Tatlandırıcılar Diyabet Riskini Artırıyor mu?
Yapay tatlandırıcılar, insanlar tarafından enerji için metabolize edilemeyen insan yapımı, tatlı tatlandırıcı maddelerdir. Bu şekilde, kalorisiz tatlılık sağlarlar.
Gerçi yapay tatlandırıcılar kan şekeri düzeylerini başak yok, hala insülin direnci ve tip 2 diyabet gelişmesine bağlantılı olmuştur.
Diyet sodası günde sadece bir kez içme,% 25-67 oranında artmış tip 2 diyabet riski ile ilişkilendirilmiştir, buna karşın hiç diyet soda içermemektedir.
Yapay tatlandırıcıların neden diyabet riskini artırdığı açık değildir, ancak çeşitli teoriler vardır.
Bir düşünce, yapay olarak tatlandırılmış ürünlerin, tatlı tada sahip gıdalar için istekleri artırması, şeker tüketiminin artmasına ve kilo alımının artmasına ve diyabet riskinin artmasına neden olmasıdır.
Bir başka fikir de, yapay tatlandırıcıların, beyniniz tatlı tadı sıfır kalorilerle birleştirdiği için, şekerinizden alınan kalorileri doğru bir şekilde telafi etme yeteneğinizi bozmasıdır.
Bazı araştırmalar, yapay tatlandırıcıların, kolonunuzda yaşayan ve glikoz intoleransı, kilo alımı ve şeker hastalığına katkıda bulunabilecek bakteri türlerini ve sayısını değiştirebildiğini bulmuştur.
Yapay tatlandırıcılar ve diyabet arasında bir bağlantı olduğu görülmekle birlikte, tam olarak nasıl ilişkili olduklarını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
ÖZETYapay olarak tatlandırılan yiyecekler ve içecekler şeker içermeyen alternatiflerden daha fazla kalori ve daha az kalori içermesine rağmen, bunlar hala diyabetin gelişimiyle bağlantılıdır. Nedenini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Diyabet için Diğer Risk Faktörleri
Fazla miktarda şeker eklenmesi, artan diyabet riskine bağlıyken, diğer birçok faktör şu şekilde oynanmaktadır:
- Vücut ağırlığı: Araştırmalar obezitenin tip 2 diyabet için temel risk faktörlerinden biri olduğunu, ancak sadece% 5-10 vücut ağırlığını kaybetmenin riski azaltabildiğini göstermektedir.
- Egzersiz: Hareketsiz yaşam tarzı yaşayan insanlar, aktif olanlara göre tip 2 diyabet geliştirme riskinin iki katına çıkmaktadır. Ilımlı aktiviteden haftada sadece 150 dakika , riski azaltabilir.
- Sigara İçme: Günde 20 veya daha fazla sigara içilmesi, diyabet riskinizi iki katına çıkarır, ancak bırakma riski neredeyse normale döndürür.
- Uyku apnesi: Uyku apnesi, gece boyunca solunumun engellendiği bir durumdur, diyabet için benzersiz bir risk faktörüdür.
- Genetik: Tip 2 diyabet gelişme riski, ebeveynlerinizden biri varsa ve her iki ebeveynin de varsa% 70'i genetik bir bağlantıyı önerdiğinde% 40'tır.
ÖZETŞeker alımı diyabet riskini etkilerken, sadece katkıda bulunan faktörlerden uzaktır. Diğer diyet, yaşam tarzı ve genetik faktörler de rol oynar.
COMMENTS